Συνέντευξη με την Nicole NoZe (Nicole Zilberszac)

Nicole-Zilberszac-theartspace.gr

Nicole NoZe: Αντιπαραθέσεις & συμμαχίες μεταξύ ζωής και θανάτου

Συνέντευξη στην Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογο, Λογοτέχνη, Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β.Ε., Ραδιοφωνική Παραγωγό radio1d.gr και Πρόεδρο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”

 

Μια παράγραφος για τον εαυτό σου

Στην τέχνη μου, καθώς και στη Νομική μου Ακαδημαϊκή Έρευνα, προσπαθώ να διεισδύσω, να διερευνήσω και να πειραματιστώ, θέτοντας συγκεκριμένα μεθοδολογικά όρια, τα θεμέλια για την προσβασιμότητα και τη δυνατότητα επικοινωνίας της εσώτερης κατανόησης του εαυτού μας σε σχέση με τους (νομικούς) χώρους στους οποίους βρισκόμαστε.

Ιδιαίτερα,  διερευνώ τις δυνατότητες της αυτόνομης γυναικείας σεξουαλικότητας, καθώς και τις αντιπαραθέσεις και συμμαχίες μεταξύ συμβίωσης και χωρισμού, βίας και πάθους, αυτονομίας και υποταγής και, τελικά, τη ζωή και το θάνατο και το θεμελιώδες ευαίσθητο θέμα της ύπαρξής μας.

Πηγές έμπνευσης

Οι κυριότερες εμπνεύσεις μου προέρχονται από καλλιτέχνες  όπως η Niki de Saint Phalle, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η Louise Bourgeois, ο Joseph Beuys, ο Georg Baselitz, ο Francis Bacon και ο Tracey Emin. Το έργο τους με συγκινεί και με αγγίζει βαθιά και, πολλές φορές, ερχόμενη σε επαφή με τα έργα τέχνης τους, νοιώθω αυτές τις χαρακτηριστικές «στιγμές φώτισης». Όλοι τους ήταν ή είναι, ο καθένας ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο, ικανοί να επικοινωνούν και να μεταφέρουν τις προσωπικές εμπειρίες τους μέσα στον κόσμο και να τις μοιράζονται με μια εξαιρετική ένταση, κάτι το οποίο προσπαθώ κι εγώ με την τέχνη μου.

Υλικά που χρησιμοποιείς

Χρησιμοποιώ κυρίως ακρυλικά χρώματα και κάρβουνο εξαιτίας της ευελιξίας και των πολλών δυνατοτήτων που παρέχουν ως καλλιτεχνικά μέσα. Παρόλα αυτά, σε έργα μου έχω χρησιμοποιήσει επίσης φαγητό, ρούχα, μαλλιά – τρίχες και διάφορα άλλα υλικά….

Τεχνική και Τεχνοτροπία

Υποθέτω ότι το στυλ μου θα μπορούσε να περιγραφεί ως αφαιρετικό ή αφαιρετικά απεικονιστικό. Διερευνώ τα όρια και τις διαθέσεις ανάμεσα στο παρορμητικό και το ελεγχόμενο, αλλά τείνω περισσότερο προς την αυθόρμητη δημιουργία.

Πότε ορίζεις το τέλος, το σημείο ολοκλήρωσης, κάθε έργου σου;

Απλά το γνωρίζω. Εάν δεν το γνωρίζω, τότε δεν θα τελειώσω ποτέ.

Πόσο σημαντική είναι η ονομασία των έργων σου και πως επιλέγεις κάθε τίτλο;

Είναι σημαντικοί για εμένα οι τίτλοι των έργων μου. Είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Ορίζω τον κάθε τίτλο μετά το πέρας του εκάστοτε έργου. Οι τίτλοι γίνονται μέρος της τελικής μου δήλωσης.

Γιατί επέλεξες την τέχνη στη ζωή σου;

Το ξέρω ότι ακούγεται τετριμμένο αλλά αυτό είναι που με κρατάει ζωντανή, οπότε, κατά κάποιο τρόπο δεν έχω άλλη επιλογή.