Συνέντευξη με την Sumali Piyatissa

Sumali Piyatissa

Sumali Piyatissa: ” Η τέχνη με καθορίζει”

 

Συνέντευξη στην Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογο, Λογοτέχνη, Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β.Ε., Ραδιοφωνική Παραγωγό radio1d.gr και Πρόεδρο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”

 

Μια παράγραφος για τον εαυτό σου

Είμαι μία αυτοδίδακτη ζωγράφος. Ζωγράφιζα πάντα, από την παιδική μου ηλικία. Η τέχνης είναι για μένα ένα μεγάλο πάθος και μία από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες κατά την διάρκεια των νεανικών μου χρόνων. Ωστόσο, οι σπουδές μου στα οικονομικά ήρθαν πρώτες με αποτέλεσμα να επανέλθω στην ζωγραφική μετά την δεύτερη δεκαετία της ζωής μου, όπου ξεκίνησα ξανά με την εκμάθηση της ζωγραφικής με λάδι. Έκτοτε, το εικαστικό μου ταξίδι ξεκίνησε…

Σήμερα, στην καθημερινότητά μου εργάζομαι στον τομέα των οικονομικών αλλά η τέχνη παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Μου δίνει ελευθερία και συναισθήματα χαράς και με βοηθάει να εκφράζομαι μέσα από τους λευκούς καμβάδες. Η τέχνη είναι το σημείο που συναντάω τον εαυτό μου και νοιώθω πλήρης.

Πηγές έμπνευσης

Τα ταξίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην έμπνευσή μου, καθώς και το περιβάλλον μου, τα χρώματα, οι άνθρωποι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή και γενικά, ότι αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον μου. Μπορεί να είναι απλά ένα βλέμμα στον ουρανό, στις διαθέσεις των χρωμάτων του, μπορεί να είναι το σχήμα ενός σύννεφου, μία εικόνα, διαφορετικές υφές αλλά και τόσα άλλα. Λατρεύω να παίζω με τα χρώματα και να εμπνέομαι από τις αποχρώσεις που δημιουργούν καθώς αναμειγνύονται. Βάζω πάντα τα δυνατά μου να εκφράσω ελευθερία, χαρά και θετική ενέργεια μέσα από όλα μου τα έργα.

Υλικά που χρησιμοποιείς

Κυρίως δουλεύω με λάδι πάνω σε καμβά. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ διαφορετικά υλικά μικτής τεχνικής για να δημιουργήσω την υφή στις επιφάνειες. Πρόσφατα, βρήκα ιδιαίτερα απολαυστική την χρήση ρητίνης και αλκοολούχων μελανιών. Η ελεύθερη ροή του χρώματος και η διάδρασή του με το σύνολο πάντα με εντυπωσιάζει.

Τεχνική και Τεχνοτροπία

Η ανάμειξη των χρωμάτων και το παιχνίδι μέσα από διαφορετικές χρωματικές παλέτες θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθορίζει το δικό μου στυλ. Ανάλογα με την διάθεσή μου, μπορεί να χρησιμοποιήσω ιδιαίτερα έντονες αποχρώσεις ή πιο ήπιες. Χρησιμοποιώ συχνά τα φύλλα και την σκόνη χρυσού για να δώσω ένα πιο πλούσιο και φωτεινό αποτέλεσμα καθώς και την σπάτουλα, ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία, για να δημιουργήσω την υφή που θέλω. Τελικά, κάθε πίνακας είναι διαφορετικός, σε ότι αφορά την υφή και τα υλικά του.

Πότε ορίζεις το τέλος, το σημείο ολοκλήρωσης, κάθε έργου σου;

Ως καλλιτέχνης, προσωπικά, συχνά βρίσκω δύσκολο το να ορίσω το τέλος. Όσο κοιτάω την δουλεία μου, πάντα βρίσκω κάτι που θέλω να προσθέσω ή να αλλάξω και αυτό γίνεται μία συνεχής απόφαση που πρέπει να λαμβάνω, το να ξέρω πότε τελικά πρέπει να σταματήσω. Παρόλα αυτά, πρέπει να πω ότι υπάρχουν φορές που επιστρέφω σε έναν πίνακα βδομάδες ή και μήνες αργότερα και προσθέτω ή αλλάζω κάτι σε αυτόν. Υποθέτω πως αυτό ακριβώς σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης, να ρέει συνεχώς η δημιουργία μέσα από σένα.

Πόσο σημαντική είναι η ονομασία των έργων σου και πως επιλέγεις κάθε τίτλο;

Το να έχω τον σωστό τίτλο σε κάθε μου έργο, μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πολλές φορές είναι δύσκολο μέχρι να βρω τον κατάλληλο. Πολλές φορές, έχω μέσα μου μία εικόνα για το τι θέλω να δημιουργήσω και πώς θα ήθελα να το ονομάσω. Τότε ακολουθώ την πορεία του συγκεκριμένου  ονόματος. Άλλες φορές όμως, ξεκινάω να κάνω έναν πίνακα και όταν αυτός ολοκληρωθεί, του επιτρέπω να μου «μιλήσει» και να μου δείξει πώς θέλει να ονομαστεί. Τελικά, κάθε πίνακας έχει την δική του ιστορία και κάθε πίνακας μιλάει στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Αυτή είναι η ομορφιά της έκφρασης μέσα από την δημιουργία

Γιατί επέλεξες την τέχνη στη ζωή σου;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση… Η τέχνη είναι για μένα ένα μεγάλο πάθος. Με καθορίζει! Όπως ανέφερα νωρίτερα, από παιδί συνήθιζα να ζωγραφίζω. Το όνειρο του πατέρα μου ήταν πάντα να γίνω καλλιτέχνης και αυτός είναι και ο λόγος που υπογράφω τα έργα μου ως «Buki», το όνομα με το οποίο με φώναζε αυτός. Αυτή λοιπόν, είναι η απόδειξη της αγάπης μου για αυτόν, μέσω του καμβά.

Επίσης, πιστεύω ότι οι ζωές μας είναι όπως ένας λευκός καμβάς και κάθε φορά που ξεκινάω έναν πίνακα πάντα κάνω αυτή τη σκέψη. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Σαφώς, στην πορεία πάντα γίνονται και κάποια λάθη αλλά μπορούμε πάντα να αφήσουμε τον χρόνο να δράσει και να επανέλθουμε σε αυτό, συνεχίζοντας να δημιουργούμε πάνω στον ίδιο καμβά, από εκεί που τον αφήσαμε. Όπως και στην ίδια μας την ζωή, δεν υπάρχει ποτέ τελεία, μπορούμε να συνεχίζουμε από εκεί που το αφήσαμε.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η τέχνη με καθορίζει, ορίζει αυτό που είμαι, χωρίς να σταματάει ποτέ να μου μιλάει και να με βοηθάει να προχωρήσω μπροστά στη ζωή μου.

Popup Builder Wordpress