Συνέντευξη με την Nur Özkaya

nur_ozkaya

Nur Özkaya: “Στην τέχνη δεν νοιώθω την υποχρέωση να γίνω αποδεκτή”

Συνέντευξη στην Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογο, Λογοτέχνη, Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β.Ε., Ραδιοφωνική Παραγωγό radio1d.gr και Πρόεδρο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”

 

Μια παράγραφος για τον εαυτό σου

Γεννήθηκα στο Aydın της Τουρκίας, όπου μεγάλωσα στο Ντιγιαρμπακίρ. Επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά, σπούδασα κυρίως Θετικές Επιστήμες και Μαθηματικά για 18 χρόνια. Ποτέ δεν είχα μεγάλη επιτυχία στα μαθηματικά ή στην επιστήμη. Είχα πάντα ένα μολύβι στο χέρι μου για να μπορώ να εκφράζω τα συναισθήματα μου. Όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσω σχετικά με τις σπουδές μου, πήρα την απόφαση να ακολουθήσω τα όνειρά μου και έτσι βρέθηκα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας και σε παγκόσμια κατάταξη, την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Bilkent, στο τμήμα Επικοινωνίας & Σχεδιασμού με υποτροφία. Σπούδασα Design Coordinator για έναν από τους κορυφαίους τομείς του πανεπιστημίου. Παράλληλα, εργάστηκα στο πρώτο ηλεκτρονικό φοιτητικό περιοδικό της Τουρκίας, το Paftamag Magazine, για περίπου 2 χρόνια ως επικεφαλής γραφίστας και σχεδιαστής αφισών. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχω αφιερωθεί στην τέχνη της γραφιστικής, σχεδιάζοντας για σημαντικές εταιρίες όπως η StarTours, για Φεστιβάλ τέχνης, ραδιοφωνικούς σταθμούς και το TRT, διευρύνοντας παράλληλα την εμπειρία μου σε διάφορους τομείς τέχνης όπως εγκαταστάσεις, κολάζ, εικονογράφηση κοκ … Η τέχνη είναι ο μόνος τρόπος για να εκφράσω τα συναισθήματά μου ειλικρινά και ελεύθερα.

Πηγές έμπνευσης

Τα συναισθήματά μου αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής μου. Όταν πχ μπαίνω στο μετρό, εμπνέομαι από τους ανθρώπους, τα ζώα, τη μουσική … την ίδια την ζωντάνια των χρωμάτων που με κάνει πάντα να αναρωτιέμαι. Μεταφέρω τον ίδιο μου τον εαυτό στον καμβά, αξιοποιώντας παράλληλα τα χρώματα γύρω μου.

Υλικά που χρησιμοποιείς

Κατά βάση δουλεύω με εργαλείο μου την γραφιστική. Παράλληλα όμως μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά όπως ο καμβάς και τα ακρυλικά χρώματα.

Τεχνική και Τεχνοτροπία

Η τεχνική μου είναι κατά βάση η εικονογράφηση, η γραφιστική τέχνη. Το κυρίαρχο στυλ μου είναι η πληθώρα διαφορετικών επιπέδων για να δίνω στο τέλος το αποτέλεσμα του βάθους. Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ, οικοδομώντας τις υφές σε χαρακτηριστικές, σκληρές γραμμές. Εν συνεχεία, χρησιμοποιώ το χρώμα ως τεχνική. Πχ χρησιμοποιώ κίτρινο, έντονο χρώμα για το πρόσωπο κοκ.

Πότε ορίζεις το τέλος, το σημείο ολοκλήρωσης, κάθε έργου σου;

Για μένα προσωπικά, δεν υπάρχει τέλος στα έργα. Όταν εργάζομαι πάνω στο έργο και φτάνω στο τέλος του, συνεχίζω να επανέρχομαι για να ολοκληρώσω κάτι ή για να αλλάξω κάτι και αυτή η διαδικασία δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να μπω στη διαδικασία να σταματήσω τον εαυτό μου. Προσπαθώ, γενικά, να ολοκληρώνω μία δουλειά όταν φτάνει στο σημείο να εκφράζει αυτό που νοιώθω ικανοποιητικά.

Πόσο σημαντική είναι η ονομασία των έργων σου και πως επιλέγεις κάθε τίτλο;

Ειλικρινά, για μένα, ο τίτλος είναι πιο σημαντικός από το ίδιο το έργο. Γιατί το έργο αντανακλά τον ίδιο τον τίτλο. Βασικά, πρώτα επιλέγω τον τίτλο με μετά ξεκινάω να ζωγραφίζω αυτό που εκφράζει. Γενικά, οι τίτλοι αντανακλούν τα συναισθήματά μου.

Γιατί επέλεξες την τέχνη στη ζωή σου;

Δεν τα πάω καλά με τις λέξεις. Η τέχνη είναι ο τρόπος να εκφράσω τον εαυτό μου και να καταφέρω να δείξω αυτό που πραγματικά είμαι. Η τέχνη είναι η «ζώνη άνεσής» μου. Δεν νοιώθω την υποχρέωση να γίνω αποδεκτή. Αυτό που συμβαίνει στον καμβά μου, είναι απόλυτα δικό μου, από τις πρώτες γραμμές μέχρι την παραμικρή σκιά. Λατρεύω την αίσθηση που μου χαρίζει να ανήκω κάπου.

 

Popup Builder Wordpress