Συνέντευξη με την Lexova

Lexova-theartspace

Lexova: “Συνδυάζοντας τα μαθηματικά με την τέχνη”

Συνέντευξη στην Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογο, Λογοτέχνη, Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β.Ε., Ραδιοφωνική Παραγωγό radio1d.gr και Πρόεδρο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”

 

Μια παράγραφος για τον εαυτό σου

Είμαι γαλλίδα καλλιτέχνης και εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας. Απολαμβάνω το παιχνίδι των χρωμάτων και των σχημάτων, το οποίο δημιουργώ μέσα από τις ερασιτεχνικές μου φωτογραφήσεις αρχιτεκτονικής κτηρίων, πλάνων του αστικού τοπίου, στιγμιότυπων δρόμων και αντικειμένων, τοπίων ή εικόνων που αιχμαλωτίζουν τη ματιά μου, από ιδιαίτερες γωνίες λήψης και διαφορετικές προοπτικές.

Καθημερινά, συλλέγω ένα φωτογραφικό υλικό, το οποίο εν συνεχεία επεξεργάζομαι, αποδομώ, ενώνω, συνδέω ή αποσυνδέω για να δημιουργήσω εκ νέου μοναδικές εικόνες, γραφιστικά σχέδια και ψηφιακά έργα τέχνης ή κολάζ.

Πηγές έμπνευσης

Οι βασικές πηγές έμπνευσής μου προέρχονται από την Αμερικάνικη ποπ ή αφαιρετική εικαστική σκηνή του 20ου αιώνα (Andy Warhol, Ellsworth Kelly, Cy Twombly, Bridget Riley για να αναφέρω μερικούς από αυτούς) συμπεριλαμβάνοντας στην λίστα μου και κάποιους Ρώσους avant – garde καλλιτέχνες.

Υλικά που χρησιμοποιείς

Τα ψηφιακά μου έργα είναι εκτυπώσεις, τετράγωνου σχήματος, είτε σε επιφάνειες αλουμινίου, είτε σε τελαρωμένους καμβάδες, σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις: 30Χ30 εκ, 40Χ40 εκ και 60χ60 εκ.

Τεχνική και Τεχνοτροπία

Τα έργα μου είναι όλα αφαιρετικά κολάζ φωτογραφιών, φτιαγμένα από δικές μου φωτογραφήσεις, συνθέσεις σύμφωνα με την έμπνευση της στιγμής, επεξεργασμένα μέσα από μία σειρά δικτυακών εφαρμογών.

Πότε ορίζεις το τέλος, το σημείο ολοκλήρωσης, κάθε έργου σου;

Η τεχνική που χρησιμοποιώ μπορεί να δώσει ατελείωτους συνδυασμούς και διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας, σύνδεσης και ένωσης των διαφόρων φωτογραφιών. Ταυτόχρονα, κάθε φορά επιλέγω μία πληθώρα διαφορετικών χρωματικών συνδυασμών. Η επιλογή των χρωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρησιμοποιώ φωτεινά χρώματα, τις περισσότερες φορές, και επιλέγω χρωματικές αντιθέσεις βασισμένες στις πρωτογενείς αποχρώσεις. Το σημείο της σύνδεσης είναι μία αυθόρμητη διαδικασία, είναι το σημείο που νοιώθω ότι ο συνδυασμός των χρωμάτων και των σχημάτων ικανοποιεί την έμπνευση της συγκεκριμένης στιγμής.

Πόσο σημαντική είναι η ονομασία των έργων σου και πως επιλέγεις κάθε τίτλο;

Αρχικά, δεν είχα τίτλους στα έργα μου, ούτε συνοδευτικά κείμενα, ήμουν της άποψης ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το ελεύθερο να «δει» κάτι διαφορετικό στα έργα μου και ήθελα να αφήσω ανοιχτά τα περιθώρια της φαντασίας του. Τελευταία όμως, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τίτλους που αναφέρονται στους χρωματικούς συνδυασμούς ή στο βασικό θέμα ή σχήμα που παρουσιάζεται στα κολάζ μου.

Γιατί επέλεξες την τέχνη στη ζωή σου;

Το μυαλό μου λειτουργούσε πάντα σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Γοητευόμουν από την λογική και τα μαθηματικά από την μία πλευρά και από την τέχνη από την άλλη, απολαμβάνοντας παράλληλα να είμαι δημιουργική, σχεδιάζοντας ρούχα ή αντικείμενα, από την παιδική μου ηλικία. Έχοντας ήδη μία σταδιοδρομία ως δικηγόρος στον τομέα των οικονομικών, έφτασα σε ένα σημείο όπου αποζητούσα περισσότερη τέχνη και δημιουργικότητα στην ζωή μου. Έτσι, αποφάσισα να εργαστώ part time στο αντικείμενό μου και να εστιάσω περισσότερο στο να εξελίξω την τέχνη μου.