Στέλιος Ζαχαρούδης: “Κάθε έργο βρίσκεται σε μία αυτόνομη βιωματική κατάσταση”
Συνέντευξη στην Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογο, Λογοτέχνη, Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Β.Ε., Ραδιοφωνική Παραγωγό radio1d.gr και Πρόεδρο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”
Μια παράγραφος του εαυτού σου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα σχέδιο, γραφίστικες τέχνες και διακόσμηση εσωτερικών – εξωτερικών χώρων. Την περίοδο 1978-1983 πραγματοποίησα σπουδές ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, στη συνέχεια στο Μόναχο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη έκανα ελεύθερες σπουδές. Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.
Πηγές έμπνευσης
Σκηνές και δρώμενα της πόλης, με απασχολεί ο άνθρωπος, τα πορτρέτα του και οι φιγούρες τους.
Υλικά που χρησιμοποιείς
Μικτές τεχνικές, φθαρτά υλικά, λάδια, σκόνες λαδιού, ακρυλικά, τέμπερα, ακουαρέλα και διάφορες κόλλες και βερνίκια.
Τεχνική και Τεχνοτροπία
Όλες τις τεχνικές του λαδιού, κολάζ, παλίμψηστο, frottage ως επίσης το informel, το ενστικτόδικο και το τυχαίο. Οι παλαιότερες τεχνικές μου είναι ζωγραφική με κολλάζ και μικτές τεχνικές και η τελευταία δουλειά μου είναι new figurative.
Πότε ορίζεις το τέλος, το σημείο ολοκλήρωσης, κάθε έργου σου;
Συνήθως έχω την αίσθηση και πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει ποτέ.
Πόσο σημαντική είναι η ονομασία των έργων σου και πως επιλέγεις κάθε τίτλο;
Κάθε έργο βρίσκεται σε μια αυτόνομη βιωματική κατάσταση που καταλήγει από το σύνολο του έργου στην ονομασία, μεταχειριζόμενο ανθρώπους και περιβάλλοντα.
Γιατί επέλεξες την τέχνη στη ζωή σου;
Δοκίμασα διάφορα πράγματα στη ζωή μου πάντα μέσα από δράσεις της τέχνης. Διακόσμηση εσωτερικών – εξωτερικών χώρων, φωτογραφία, φωτισμός φωτογραφίας και θεάτρου, σκηνογραφία θεάτρου, κεραμική και μικρογλυπτική και στο τέλος ζωγραφική. Τελικά με κέρδισε η ζωγραφική.